Yöresel mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden içli köfteyi evde yapmak artık çok kolay! Bu tarifimizle, pişirme sırasında dağılma veya çatlama sorunu yaşamadan, enfes içli köfteler hazırlayabilirsiniz. Tarifimizde kullanılan malzemeler oldukça yaygın ve her mutfakta bulunabilecek türden. Az bir zaman ayırmanızla, sevdikleriniz için mükemmel bir yemek hazırlayabilirsiniz. Özellikle, bulgurun kalitesi ve hamurun kıvamı, başarılı bir içli köfte için oldukça önemlidir. Un ve irmiğin miktarını, bulgurun türüne göre ayarlayarak mükemmel kıvamı elde edebilirsiniz. Deneyerek size en uygun oranın bulunması için cesaretlendiririz!
Dış Hamuru Hazırlama
3 su bardağı ince bulgur, 2 çay bardağı un, 2 çay bardağı irmik, 1 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kimyonu derin bir kapta iyice karıştırın. Yeterince su ekleyerek, ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru en az 15 dakika dinlendirin. Dinlendirme işlemi, hamurun daha iyi bir kıvam almasını ve daha kolay şekillendirilmesini sağlar. Bu adım, içli köftenizin çatlamaması için oldukça önemlidir. Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayabilirsiniz. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak iç harcı koyup şekillendireceksiniz.
İç Harcının Hazırlanması
1/2 kilogram kıyma, 4 adet soğan (ince kıyılmış), 1 yemek kaşığı salça, 1-2 dal maydanoz (ince kıyılmış), 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kimyonu bir kapta iyice karıştırın. İç harcın kıvamı, kıymanın yağ oranına bağlı olarak değişebilir. Çok kuru ise biraz su ekleyebilirsiniz. Baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. İç harç hazır olduktan sonra dinlendirilmiş hamura koyup istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Pişirme ve Servis
Hazırladığınız içli köfteleri kaynar suda yaklaşık 15-20 dakika haşlayın. Haşlama süresi, içli köftelerin boyutuna göre değişebilir. Piştikten sonra soğuk suya alarak soğutun. Arzuya göre servis etmeden önce kızartarak da servis yapabilirsiniz. Sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt, salata veya çeşitli soslarla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!