Berliner Nedir?
Almanya'nın ünlü tatlısı Berliner, içi reçelle dolu, dışı çıtır çıtır bir hamur tatlısıdır. Hazırlaması sandığınızdan çok daha kolaydır ve evde rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu tarifimizle, misafirlerinizi veya ailenizi enfes bir Alman lezzetiyle şımartın. Tarifimizde kullandığımız malzemeler oldukça yaygın ve kolay bulunabilen malzemelerdir. Hazırlama aşamaları ise adım adım açıklandığı için, ilk defa Berliner yapacaklar için bile oldukça anlaşılır. Bol şekerli ve aromalı bu enfes tatlı, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Özellikle çocukların çok seveceği bu tatlıyı, sevdikleriniz için gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiniz.Malzemeler
* 500 gram un* 1/2 su bardağı (1 parmak fazla) ılık süt
* 1/2 su bardağı şeker
* 1 paket kuru maya
* 1/2 çay kaşığı tuz
* 2-3 damla acıbadem aroması (isteğe bağlı)
* 100 gram tereyağı (eritilmiş)
* 2 adet yumurta
* 2 adet yumurta sarısı
* 1 litre sıvı yağ (kızartma için)
* 1 kase reçel (tercihen vişne veya kayısı)
* 1 kase şeker (süsleme için)
* 1 tatlı kaşığı pudra şekeri (süsleme için)
Hazırlanış
1. Öncelikle mayayı ılık sütle birlikte bir kapta karıştırın ve 5 dakika kadar bekletin. Mayanın aktifleştiğinden emin olmak önemlidir. Aktifleşen maya köpürmeye başlayacaktır. Ardından, una şekeri, tuzu ve acıbadem aromasını (isteğe bağlı) ekleyin. Eritilmiş tereyağını ve yumurtaları da ilave edip, mayalı süt karışımını da yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Eğer hamur çok kuru ise, azar azar biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi, hamurun esnek ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.2. Hamuru üzerini bir bezle örtün ve yaklaşık 1 saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi, ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Hamurun hacminin iki katına çıktığını görene kadar bekleyin. Mayalanan hamuru hafifçe yumruklayarak gazını alın. Ardından, hamuru yaklaşık ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayın. Yuvarladığınız hamur parçalarını hafifçe yağlanmış bir tepsiye dizin ve üzerlerini tekrar bir bezle örtün. 15-20 dakika daha mayalanmaya bırakın.
3. Bol miktarda sıvı yağı kızdırın. Mayalanan hamur parçalarını kızgın yağda, her tarafı kızarana kadar kızartın. Kızartma işlemi sırasında dikkatli olun ve hamurları fazla kalabalık koymamaya özen gösterin. Kızarmış Berlinerleri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün. Sıcakken üzerine pudra şekeri ve isteğe bağlı olarak şeker serpin. İçini doldurmak için, kızarmış Berlinerlerin yan taraflarından küçük bir delik açın ve içine reçel sıkın. Süslemek için, üzerlerine pudra şekeri veya şeker serpebilirsiniz.