Nefis Fırında Karnabahar

Bu tarifle, kısa sürede hazırlayabileceğiniz lezzetli bir fırında karnabahar yemeği yapacaksınız. Öncelikle, orta boy bir karnabaharı yıkayıp, küçük parçalar halinde ayırın. Ardından, bol sıcak suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Haşlanan karnabaharı süzüp, fırın tepsisine alın. Bu aşamada karnabaharı hafifçe tuzlayabilirsiniz. Daha sonra, üzerine hazırlayacağınız enfes beşamel sosu gezdirip, bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında, üzeri kızarana ve peynir eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin. Yanına tercihinize göre çeşitli salatalar veya yoğurtlu soslar eşlik edebilir. Afiyet olsun!

Beşamel Sosu Nasıl Hazırlanır?

2 yemek kaşığı tereyağını orta boy bir tencerede eritin. 2 yemek kaşığı unu ekleyip, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Unun kokusu çıkınca, 2 su bardağı soğuk sütü azar azar ekleyip, çırpıcıyla sürekli karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin. Tuz ve 1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi ekleyip, kaynama noktasına gelene kadar pişirmeye devam edin. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve beşamel sosunuz hazır! Bu sosu hem karnabaharınıza hem de diğer birçok yemeğe kullanabilirsiniz. Sosun kıvamını süt miktarını ayarlayarak kontrol edebilirsiniz. Daha koyu bir sos isterseniz daha az süt kullanabilirsiniz.

Püf Noktaları ve Sunum Önerileri

Karnabaharı haşlarken fazla yumuşatmamaya dikkat edin. Hafifçe diri kalması, fırında piştiğinde daha güzel bir kıvamda olmasını sağlar. Kaşar peynirinin üzerine biraz daha rendelenmiş parmesan peyniri de serpebilirsiniz. Fırından yeni çıkmış sıcak sıcak servis etmeniz, yemeğin lezzetini daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu tarifte dilediğiniz gibi değişiklikler yapabilir, farklı peynirler deneyebilirsiniz. Örneğin, mozarella veya gruyere peyniri de güzel bir alternatif olabilir. Yanında bir yeşil salata ile sunumunuzu tamamlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Malzemeler

Karnabahar için:

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 5 su bardağı sıcak su

Beşamel Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

Üzeri için:

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri