Öncelikle, 1 kilogram kabağı yıkayıp temizliyoruz. 1 çay bardağı sıvı yağda 2 adet ince doğranmış soğanı kavuruyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası ekleyip 1 dakika daha kavurduktan sonra, 500 gram kıymayı ilave edip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ardından, 1,5 çay kaşığı tuz, 1,5 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 su bardağı haşlanmış nohut ve bir avuç doğranmış maydanozu da iç harca ekleyip iyice karıştırıyoruz. Karışımın iyice pişmesi ve malzemelerin birbirine tam anlamıyla karışması için 5-7 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Harcımızın kıvamı çok önemli, çok sulu olmamalı. Bu aşamada damak zevkinize göre baharat miktarını ayarlayabilirsiniz.
Kabakların Hazırlanması ve Dolması
Kabağı uzunlamasına ikiye kesiyoruz. Çekirdeklerini temizleyip, içlerini biraz oyuyoruz, fakat çok derin oymamaya özen gösteriyoruz. Hazırladığımız iç harcı kabağın içine sıkıca dolduruyoruz. Dolduğumuz kabağı uygun büyüklükteki bir fırın kabına yerleştiriyoruz.
Mahşinin Pişmesi ve Servisi
1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 su bardağı suyu bir kapta karıştırıp, üzerine 1 tatlı kaşığı kuru nane ekliyoruz. Bu karışımı kabağın üzerine gezdiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45-60 dakika, kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra sıcak olarak servis edebileceğiniz gibi, soğuyunca da tüketebilirsiniz. Sıcak servis ederken, üzerine 1 diş sarımsaklı çırpılmış yoğurt ekleyerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun!