Lezzetli Bir Kuru Patlıcan Dolması

Bu tarifle, tadına doyum olmayan enfes bir kuru patlıcan dolması hazırlayacaksınız. Malzemeleri özenle seçerek ve tarifi adım adım takip ederek, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakacak bir yemek ortaya çıkarabilirsiniz. Hazırlık aşaması biraz zaman alabilir ancak, sonucun mükemmelliği tüm çabaya değecektir. Aileniz ve misafirleriniz bu enfes dolmanın tadına bayılacak. Tarifimizi denediğinizde, siz de bizim kadar beğeneceğinizden eminiz. Hem yapımı hem de sunumu oldukça keyifli olan bu kuru patlıcan dolmasını mutlaka denemelisiniz. Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak bir yemek arayanlar için ideal bir seçenektir.

Malzemeler ve Hazırlık

20 adet kuru patlıcan, 1 su bardağı pirinç, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet soğan, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı nane, 1 tutam isot, 1 tutam pul biber, 1 tutam karabiber, 1 tutam tuz, 2 su bardağı sıcak su, 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi, ihtiyacınız olacak malzemeler arasındadır. Öncelikle kuru patlıcanları bol suda en az 4-5 saat, hatta mümkünse bir gece önceden ıslatmanız gerekiyor. Daha sonra iyice yıkayıp, suyunu iyice süzün. Soğanları ince ince doğrayın. Sarımsağı ezin. Pirinci yıkayıp, süzün. Tüm malzemeler hazır olduğunda, dolmanın hazırlanmasına başlayabiliriz.

Kuru Patlıcan Dolmasının Yapılışı

Islattığınız kuru patlıcanları, ortadan ikiye kesin. Zeytinyağını geniş bir tavada ısıtın. Doğradığınız soğanları ekleyip, pembeleşene kadar soteleyin. Biber ve domates salçasını ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Ezdiğiniz sarımsağı, nane, isot, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte 2-3 dakika daha kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci salça karışımına ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun. 2 su bardağı sıcak suyu ve nar ekşisini ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Hazırlanan harcı, kuru patlıcanların içine doldurun. Bir tencereye dolmaları yerleştirin ve üzerine sıcak su ekleyin. Dolmaların üzerini örtecek kadar su olmasına dikkat edin. Kısık ateşte, suyunu çekene ve dolmalar yumuşayana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!

Püf Noktaları

Kuru patlıcan dolmasının lezzeti, malzemelerin tazeliğine ve doğru pişirme süresine bağlıdır. Patlıcanları iyice ıslatmak, dolmanın kurumamasını sağlar. Nar ekşisi, dolmaya eşsiz bir aroma katar. Pişirme sırasında dolmaların yanmamasına dikkat edin. Arzuya göre dolmanın üzerine, piştikten sonra biraz tereyağı gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun!