Malzemeler ve Hazırlanışı

Poğaça gibi yumuşacık, simit gibi çıtır çıtır bir lezzet arayışındaysanız, doğru yerdesiniz! Bu enfes mayasız simit poğaça tarifiyle, hem zamandan tasarruf edecek hem de damak çatlatan bir atıştırmalık hazırlayacaksınız. Tarifimizde, oda sıcaklığında yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve margarin kullanarak hamurun kıvamını en üst seviyeye çıkarıyoruz. Kabartma tozu sayesinde ise poğaçalarımızın kabarık ve yumuşak olmasını sağlıyoruz. Un miktarını, hamurun kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Hazırladığınız hamuru istediğiniz büyüklükte parçalar halinde yuvarlayıp, susamlı ve pekmezli karışımımıza bulayarak fırına veriyoruz. Fırından sıcak sıcak çıkan poğaçalar, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak! Afiyet olsun!

Yumuşacık Hamur İçin İpuçları

Hamurun kıvamını doğru yakalamak, poğaçalarınızın lezzetini belirler. Eğer hamur çok kuru ise, az miktarda su ekleyebilirsiniz. Çok yapışkan ise, az miktarda un ekleyerek istenen kıvamı elde edebilirsiniz. Yoğurt ve margarinin oda sıcaklığında olması, hamurun daha kolay yoğrulmasını ve daha iyi kabarmasını sağlar. Margarin yerine tereyağı da kullanabilirsiniz ancak tereyağının daha sert bir kıvamı olduğunu unutmayın. Hamuru fazla yoğurmayın, malzemeler birbirine karışana kadar yoğurmak yeterli olacaktır. Fazla yoğurmak hamurun sert olmasına neden olabilir.

Susamlı Pekmezli Kaplama

Simit tadını veren özel sosumuz için; su, pekmez ve susamı bir kapta karıştırın. Hazırladığınız hamur parçalarını bu karışıma batırarak, her tarafının sosla kaplanmasını sağlayın. Bu sayede simit poğaçalarınızın üzeri hem güzel bir görünüme kavuşacak hem de çıtır çıtır bir kabuk oluşturacak. Pekmezin koyuluğuna göre su miktarını ayarlayabilirsiniz. Daha koyu bir sos isterseniz pekmez miktarını arttırabilirsiniz. İsterseniz susam yerine çörek otu veya haşhaş tohumu da kullanabilirsiniz.

Malzemeler

  • 0.5 çay bardağı yoğurt (oda ısısında olmalı)
  • 0.5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 50 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 silme tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 çay bardağı susam
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1/2 su bardağı su