Bu tarifte, 500 gram taze asma yaprağı ve orta boy bir lahana kullanacağız. İç harcı için ise; 4 orta boy soğanı ince ince kıyıyoruz. 2 su bardağı baldo pirinci yıkayıp süzüyoruz. 1 yemek kaşığı biber salçası, yarım demet maydanoz ve yarım demet taze naneyi ince ince kıyıyoruz. Yarım su bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 3 diş sarımsak (ezilmiş), 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı yenibahar ve 1 çay kaşığı tuz da iç harcımızın olmazsa olmazları arasında. Malzemeleri karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletiyoruz. Sos için ise; 8-9 yemek kaşığı domates sosu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Bu malzemelerle enfes bir lahana ve asma yapraklı sarma hazırlayacağız.
Sarma Hazırlama Aşamaları
Öncelikle lahana yapraklarını ayırıp haşlıyoruz. Asma yapraklarını da yumuşayana kadar haşlıyoruz. Ardından, haşlanmış lahana ve asma yaprakları ile hazırladığımız iç harcı kullanarak sarmaları dikkatlice hazırlıyoruz. Sarmaları tencereye düzgün bir şekilde diziyoruz. Hazırladığımız domates sosunu sarmaların üzerine gezdiriyoruz. Tencereye su ekleyip, kısık ateşte yaklaşık 45-60 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra sıcak servis edebilir, üzerine yoğurt veya limon ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Püf Noktaları ve Sunum Önerileri
Sarmayı daha lezzetli hale getirmek için, pirinç yerine bulgur da kullanabilirsiniz. Ayrıca, iç harca farklı baharatlar ekleyerek kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Sarmayı servis etmeden önce üzerine bir miktar eritilmiş tereyağı gezdirerek daha güzel bir görüntü elde edebilirsiniz. Yanında ayran veya cacık ile servis etmeniz önerilir. Tarifimizin sizin için de oldukça pratik olacağını umuyoruz.